Klesvask er noe vi gjør regelmessig for å holde klærne våre rene og få dem til å lukte godt. Selv om vaskemaskiner og tørkletromler i dag gjør det meste av jobben for oss, glemmer vi ofte at også de må rengjøres for å holde klærne våre i førsteklasses stand. Heldigvis er det slik at hvis vi vedlikeholder dem og velger den riktige maskinen, er dette ikke noen vanskelig oppgave som stjeler mye av den dyrebare tiden og energien vår.

Hvorfor bør vi rengjøre den?

Vaskemaskiner rengjør klærne våre, men smuss fra den og vaskemiddelrester kan etterlate guffe som over tid hoper seg opp på innsiden av maskinen. Dette kan føre til perfekte forhold for bakterier. Dessuten kan klærne dine lukte mugne hvis du vasker dem i en skitten vaskemaskin.

Når bør man rengjøre den?

Det anbefales å vaske vaskemaskinen én gang i måneden. Dette gjør at man holder vaskemaskinen ren og forebygger problemer i stedet for å måtte løse dem når de først oppstår. Hvis du ikke gjør det regelmessig, kan vaskemaskinen utvikle vond lukt på grunn av mugg, svarte rester rundt døren og trommelområdet på grunn av opphopning av vaskemiddel og svarte flekker på klærne som også kan skyldes rester.

Hvordan rengjør man innsiden?

Den enkleste måten er å eie en vaskemaskin med selvrensfunksjon, som Hisense-modellene, som sørger for at klærne dine og selve maskinen holder seg ren og luktfri. Det eneste du trenger å gjøre, er å kjøre programmet én gang i måneden, så holder maskinen seg i topp stand. Ellers kan man bruke et rensemiddel som er spesielt beregnet på vaskemaskiner og følge instruksjonene. Hvis du foretrekker naturlige rengjøringsmidler eller midler som du allerede har hjemme, setter du to kopper med klar eddik i vaskemiddelskuffen og kjører maskinen på den varmeste syklusen uten klær. Så snart programmet er ferdig, gjentar du fremgangsmåten, men denne gangen bruker du 1/3 kopp natron i trommelen i stedet for eddik. Hvis du foretrekker det, kan du også veksle mellom de to metodene én gang i måneden.

Hvordan rengjør man vaskemiddelskuffen og gummitetningene?

Ta ut skuffen og legg den i en blanding av vann og litt vaskemiddel. Bruk deretter en liten børste for å nå alle hjørnene og skrubb vekk alle rester og alt mugg. Såpevann er også et fint alternativ å rengjøre gummitetningene med. Bare legg en klut i såpevannet og bruk den til å tørke vekk alt smusset rundt eller mellom tetningene. Når du gjør dette, må du se til at du fjerner eventuelle mynter eller andre små gjenstander som skjuler seg mellom dem, og være forsiktig så du ikke skader tetningene under rengjøringen.

Slik rengjør du filtre

Les bruksanvisningen for å se hvordan du tar ut filteret og rengjør det. Bruk en bolle eller et håndkle når du gjør dette, siden det vil komme ut litt vann når du tar ut filteret.