Hagen vår bugner med fersk frukt og grønnsaker, og bondemarkeder er fylt av lukten av friskhet. Dessverre er ikke dette situasjonen hele året, men med høyteknologiske kjøleskap og frysere fra Hisense kan du fortsette å nyte sommersmaken hele året. Ta en titt på den enkle guiden til frysing av grønnsaker og lær hvordan du gjør sommergrønnsaker til en del av menyen hele året.

Hvorfor frysing? 

Frysing bevarer friske grønnsaker ved å forsinke endringer, blokkere fremveksten av mikroorganismer og forhindre forderving. Og viktigst av alt gjør det maten tilgjengelig for de lange vinterkveldene da du ønsker å gjenoppleve sommerfølelsen av sprø salat, solvarme tomater og saftige bær.

Hvilke grønnsaker kan man fryse? 

Det er viktig at du bruker matvarer av høy kvalitet som er i sesong, slik at du bevarer den i dens beste tilstand. 
Grønnsaker som egner seg for frysing:

Mais
Spinat
Squash
Gulrøtter
Erter
Brokkoli
Blomkål
Purreløk
Bønner

Du kan fryse nær sagt alle typer av grønnsaker, men grønnsaker med høyt innhold av fuktighet kan bli grøtete når du tiner dem, så dem anbefaler vi ikke å fryse.
Dette omfatter grønnsaker som:

Agurker
Sikori
Kål
Sopp
Endiv
Grønnkål
Salat
Redikker
Selleri

Hvor lenge kan man ha grønnsakene i fryseren?
Det anbefales at man spiser de frosne grønnsakene innen tre måneder og inntil ett år. Du må dog holde dem på en konstant temperatur og unngå å tine dem og fryse dem på nytt. Hvis grønnsakene har mistet farge eller har store mengder iskrystaller på dem, er det mulig at de ikke er gode lenger. 

Hvordan gjør man grønnsakene klare til frysing?

Du begynner med å vaske matvarene i kaldt vann og hakke dem i ønsket størrelse. Hvis du foretrekker skrelte grønnsaker, skreller du dem før du fryser dem. For de fleste grønnsaker er det best å blansjere dem før man fryser dem, siden dette også bidrar til å bevare fargen, teksturen og smaken.

Blansjering er en enkel prosess der man koker eller damper grønnsakene til de er delvis kokt. Du bare legger rene og oppskårne grønnsaker i kokende vann eller en dampkurv og koker dem i den tiden som kreves for akkurat den typen av grønnsaker. Etterpå lar du dem renne av og legger dem øyeblikkelig under kaldt vann, slik at kokingen stopper. Så snart du er ferdig, legger du dem i mindre fryseposer eller lufttette beholdere, slik at du kan tine akkurat den mengden du trenger.

Tomater og andre grønnsaker med høyere vanninnhold er det kanskje best å lage mos av før du fryser.  

Kan jeg fryse frukt? 

Ja! Man kan fryse alle typer av frukt, men husk at sitrusfrukter og vannmeloner vil endre tekstur og bli grøtaktige. Før du fryser frukt må du sørge for at de er vasket og avrent, og fjern alle dårlige eller grønne deler. Mens mange grønnsaker holder seg bedre hvis du blansjerer dem først, kan de fleste frukter fryses rå.

Kan jeg fryse bær?

Ja! Bær egner seg perfekt for frysing. Både rå, men også most eller kokt med sukker. Hvis du finner ut at det er nødvendig å vaske bærene før de fryses, må du sørge for at de er tørre før du legger dem i fryseren. Det vil ikke ha noe å si for smaken om du lager syltetøy av ferske eller frosne bær. Så det er ingen grunn til å bli stresset hvis du har for mange bær, det er bare å fryse bærerne før sylting.

Hva med ferske urter?

Du kan også fryse ferske urter. Hakk dem i små biter og frys dem på et brett slik at de ikke fryser sammen. Hvis du vil bruke dem i supper, kan du også fryse dem i isbiter med litt vann.

Men faktisk smaker urter også vidunderlig når de er tørket. For å bevare dem på den måten kan du bruke en mattørker (flott for frukt og også enkelte grønnsaker) eller ovnen din, der du i så fall må sørge for at bruke den laveste temperaturinnstillingen. Varmeelementene i Hisense-ovner har viftefunksjon både oppe og nede, noe som er perfekt for å tørke urter, frukt eller grønnsaker.