Det er sommer! På tide å finne frem badetøyet. Men solskinn, havsalt, klor, solkrem og svette etterlater seg synlige tegn på slitasje på badetøyet. Dessuten er badedrakter laget av et elastisk materiale som krever spesialbehandling dersom du vil at de skal beholde den flotte fasonger i mer enn én sesong.

Når det er sagt, er det viktig å vaske badetøyet grundig, slik at det kan vare i mange sesonger. Vær føre var ved å følge noen få ekspertråd fra vår klesvaskekspert Aleš Bricelj, og hold badetøyet ditt som nytt.

Når skal man vaske badetøyet?

«Det anbefales å skylle eller bløte badedrakten i kaldt vann. Etter en svømmetur finner du den nærmeste dusjen og skyller det kort. Dermed nøytraliserer du materialet og opprettholder kvaliteten. Og gi den en skikkelig vask etter å ha brukt den tre til fem ganger.

 Hvis du svømmer i et basseng eller i havet, er du nødt til å fjerne klor og salt. For å gjøre det bruker du et mildt vaskemiddel, helst et som er beregnet på tøy som krever finvask eller tøy som inneholder elastan», forklarer Bricelj. «Noen foreslår til og med å bruke destillert klar eddik som en nødløsning for vaskemiddel når man vasker, siden det både fjerner lukt og reduserer bakteriemengden i stoffet».

Slik vasker man badetøyet

Det beste er å vaske badetøyet for hånd. Hvis du likevel foretrekker å bruke vaskemaskinen, må du sørge for å legge det i en vaskepose og stille vaskesyklusen inn på finvask. «Vær sparsom med vaskemiddel og dropp tøymykner når du vasker badehåndklærne dine», sier Bricelj. «Interessant nok inneholder badebukser for menn mindre elastan, noe som gjør dem mer holdbare og at de kan vaskes i vaskemaskinen».

Den foretrukne temperaturen for å vaske badetøyet finner du på produsentens vaskeinstruksjoner.

Slik tørker man badetøyet

«Siden varme kan svekke elastisiteten i materialet, burde du unngå tørke dem i tørketrommelen. Etter å ha vaske badedrakten er det best å klemme ut overflødig vann forsiktig eller rulle den forsiktig i et håndkle. Hvis du henger den opp til tørk, kan den strekkes ut, så derfor er det best å legge den på et flatt underlag, helst ikke av metall, da det kan etterlate rustmerker. Unngå også å utsette den for direkte sollys, som kan få fargene til å falme og fibrene til å bryte ned», foreslår Bricelj.

Slik oppbevarer man badetøyet

Før du legger badetøyet vekk for sesongen, er det viktig at det er helt tørt. Den minste lille fuktighet kan resultere i mugg, noe som er vanskelig å bli kvitt. Ikke oppbevar badetøy i plastposer, ha dem i stedet i tøyposer. 

Anvisningene ovenfor for vask av badetøy anbefales for både badedrakter, bikinier og badebukser.

Hva med en våtdrakt?

Våtdrakter behandles på lignende måte som badedrakter. Likevel er det viktig at du ikke legger den i vaskemaskinen og at du ikke bare skyller den utvendig, men også gir den en grundig skylling inni så snart du tar den av deg. Våtdrakter er ikke ment for bruk i svømmebassenger som er behandlet med klor. Når det gjelder tørking, er det best å henge den på en egen våtdrakthenger eller en henger som er tung og polstret.