Hvis du synes det er vanskelig å forstå de forskjellige TV-teknologiene, kan du ta det helt med ro. Her får du en enkel forklaring av to av de mest populære TV-teknologiene, som du helt sikkert har hørt om.

Når du besøker elektronikkbutikken, møtes du av et massivt antall forskjellige TV-teknologier. Når du bare er ute etter den beste TV-en til hjemmet, kan det være vanskelig å forstå alt du blir tilbudt. To av teknologiene du kommer til å høre om, er OLED og ULED. Selv om de høres ganske like ut, er det mange fundamentale forskjeller mellom dem. Vi skal ta en titt på hva de to begrepene betyr, og ikke minst på egenskapene som er viktigst når du plasserer dem hjemme!

 

OLED

Hvis du er glad i quiz – eller bare har lyst til å briefe i neste middagsselskap – kan du fortelle at OLED er en forkortelse for Organic Light-Emitting Diode. Det er en svært annerledes teknologi enn den som brukes i LED- eller LCD-TV-er. Hver piksel i en OLED-TV har egen belysning og kan slås på og av individuelt, mens LED-TV-en bruker et bakgrunnslys. Det gir OLED noen fordeler når det gjelder TV-bilder.

 

Det svarte er svart

En av de største fordelene med OLED – og den som nevnes oftest – er hvordan OLED viser svart på skjermen. Siden hver piksel kan slås av, blir de svarte partiene helt svarte. LED-TV-er må skru ned lysstyrken for å oppnå det samme resultatet (mer om dette senere). Det betyr også at OLED-TV-er har svært god kontrast, som er en teknisk måte å beskrive forskjellen mellom hvor lyse og hvor mørke bilder en TV kan vise.

 

Krever mye strøm

Men det finnes også ting som OLED ikke løser like godt som LED. Lysstyrken er en av dem. Selv om OLED har imponerende kontrast, klarer den ikke å hamle opp med lysstyrken som LED-paneler kan levere. Hvis du er opptatt av å spare strøm, kan OLED overraske deg. OLED-TV-er bruker fortsatt litt mer strøm enn motparten. Og de koster mer. Iallfall sammenlignet med TV-prisene vi er vant til.

 

ULED

Så hva er ULED? I motsetning til OLED er ikke ULET én teknologi.

ULED, eller Ultra LED, er navnet Hisense bruker på totalt 20 forskjellige patenter basert på fire nøkkelområder: Ultra Wide Colour Gamut, Ultra Local Dimming, Ultra 4K Resolution og Ultra Smooth Motion Rate. Som navnet tilsier, er dette en LED-TV-teknologi, men alle disse funksjonene brukes for å forbedre seeropplevelsen hjemme.

 

Farge

ULED-TV-er har en stor palett og kan gjenskape svært mange farger for å vise bilder som ser lysere og mer detaljerte ut. Uten å bli for tekniske eller bruke for mange tall, krever dagens standard for Ultra HD Premium at TV-en viser 90 prosent av fargene som er definert av det som kalles DCI-P3. U7A ULED-TV-en viser 99,98 prosent.

 

Dimming

Som nevnt tidligere, skaper OLED mørke partier ved å slå av pikslene. ULED bruker isteden noe som kalles lokal dimming. Panelet i U7A er delt inn i mange forskjellige soner. Hver av dem kan dimmes og gjøres lysere uavhengig av de andre. Det gir svært godt kontrastområde og høy detaljrikdom i skygger.

 

Oppløsning

Alle ULED-TV-er er 4K Ultra High-Definition når det gjelder skjermoppløsningen. Oppløsningen er 3840 x 2160 piksler (av og til kalt 2160p). Det er fire ganger så mange piksler på om en TV med Full HD. Med riktig 4K-innhold gir det et skarpere og mer detaljert bilde enn du har sett noensinne. OLED har ikke en bestemt oppløsning knyttet til teknologien. Det har nylig kommet OLED-TV-er med både 4K og Full HD. 

 

Bevegelser

ULED-TV-er bruker et system som heter UltraSmooth Motion, som er en smart algoritme som TV-en bruker for å skape og sette inn bilder i videoen, slik at overgangene blir jevnere. Dette kombineres med noe som kalles Backlight

Scanning, og resultatet er at raske bevegelser i actionfilmer ikke blir uskarpe, og lysere partier kan gå gjennom mørke bakgrunner uten at den distraherende «glorieeffekten» oppstår. Dette var en kjapp innføring i både OLED og ULED.

Begge har mange smarte og tekniske løsninger. Men når du skal bestemme deg for din neste TV, har du forhåpentligvis litt mer kunnskap om teknologien som brukes i TV-er.