Gjenbrukbare drikkeflasker er ikke bare en trendy måte å holde seg hydrert på, de spiller også en rolle i å ta vare på miljøet. Spesielt gjenstander av engangsplast blir stadig oftere problematisert, så gjenbrukbare drikkeflasker er et enkelt skritt alle kan ta for å redusere bruken av olje og utslipp av karbondioksid som oppstår fra produksjon av plastflasker, produsere mindre avfall og dessuten beskytte organismer som lever i vann og hav. Visste du at det kreves mer vann for å produsere en plastflaske enn den vannmengden flasken kan romme? For å få mest mulig ut av din gjenbrukbare flaske er det viktig at du tar godt vare på den slik at du kan fortsette å bruke den i lang tid uten frykt for at det oppstår mugg eller bakterier. Her er noen tips for å gjøre nettopp det.

 

Daglig rengjøring

Selv om du bruker den hele tiden, må drikkeflasken din fortsatt rengjøres regelmessig. Rengjør flasken hver dag ved å fylle den med varmt vann og noen dråper oppvaskmiddel, og bruk flaskebørsten til å skrubbe veggene på innsiden, bunnen og toppen på flasken. Deretter skyller du grundig. Tørk flasken med et håndkle eller la den lufttørke med lokket av, ellers kan fuktighet som fanges i flasken skape et miljø som er ideelt for bakterier. Dersom flasken kan vaskes i oppvaskmaskin, slipper du all denne rengjøringen. Enkelte oppvaskmaskiner har også fleksible og høydejusterbare kurver, noe som gir deg den plassen du trenger for å rengjøre selv de største gjenbrukbare drikkeflaskene. Og hvis drikkeflasken din er laget av glass, kan du bruke et eget Glassprogram.

 

Grundig rengjøring

Hvis det lukter av flasken din eller du oppdager mugg, blir du nødt til å rengjøre den grundigere ved å bruke rensetabletter for drikkeflasker eller ved å fylle flasken halvveis opp med klar eddik, deretter tilsetter du vann og lar det virke over natten før du rengjør den. I stedet for klar eddik kan du også bruke to til fire spiseskjeer natron og varmt vann.

 

Rengjøring av lokket

Det er også viktig å rengjøre lokket. Hvis lokket har en håndleddsstropp, begynner du med å ta av den. Bruk oppvaskmiddel og en børste for å rengjøre det daglig eller legg det i bestikkurven hvis du bruker en oppvaskmaskin og lokket er for lite til å holde seg på plass i hyllene. Dersom du oppdager tegn på mugg, dypper du lokket i en løsning som består av én del klar eddik og én del kaldt vann og lar det virke over natten. Nok en gang kan du bruke en løsning bestående av natron og varmt vann.

 

Rengjøring av sugerøret

Lag en rengjøringsløsning ved hjelp av oppvaskmiddel og varmt vann, dypp en sugerørbørste i løsningen og trekk den opp og ned langs hele sugerørets lengde. Hvis børsten ikke er tykk nok, knytter du sammen flere børster. I tilfelle mer gjenstridige matrester fortsatt sitter fast, dypper du børsten i natron og bruker den som et mildt skuremiddel. Dersom du ikke har noen sugerørbørste, kan du også bruke lange bomullspinner eller tanntråd for å nå innsiden av sugerøret.

 

Rengjøring av dekselet

Hvis du har en drikkeflaske av glass, kan du bruke et deksel for å beskytte flasken. Et deksel vil gi bedre grep, fungere som demping når du legger ned flasken, isolere og absorbere kondens. Hold dekselet rent ved å vaske det for hånd eller i en vaskemaskin på lav temperatur dersom etiketten sier at dette kan gjøres.