Grilling er mer enn bare matlaging. Det er en morsom måte å tilbringe tid med venner og familie på. Men ikke la god mat og hyggelig selskap komme i veien for rengjøring etter grillingen. Etter at grillselskapet er over må du ta deg tid til å rengjøre grillen, ellers kan det forkorte levetiden.

For å holde grillen din i topp stand gjennom hele grillsesongen bør du følge disse grunnleggende trinnene fra vår oppvaskekspert Alojz Prislan. 

Hvor ofte burde man rense grillen? 

«En grill bør rengjør etter hver gang man bruker den. Etter at man er ferdig med matlagingen venter man til den har fått kjølt seg litt ned og skrubber vekk matrestene», sier Prislan. I tillegg anbefales det å gi den en skikkelig vask før man begynner å bruke den for første gang i sesongen, og at man gjentar prosessen omtrent hvert halvår – avhengig av hvor ofte man bruker den.  

Hvordan rengjør man grillrister?

I en oppvaskmaskin 

«<Oppvaskmaskinen er sannsynligvis den enkleste måten å gjøre det på, og med mindre man bruker en større grill, burde det være plass til ristene i maskinen. Vi anbefaler å bruke et intensivt vaskeprogram på 70 °C når man rengjør grillrister og grillredskaper i oppvaskmaskinen», forklarer Prislan. Sørg for å undersøke om produsentens vedlikeholds anvisninger tillater at grillristen kan rengjøres i oppvaskmaskinen.  

Ved å brenne av rester

En annen enkel måte å fjerne matrester og mulige bakterier på er simpelthen å brenne det av. For å gjøre dette setter du grillen på den høyeste innstillingen i 15 minutter eller mer etter at du er ferdig med matlagingen. 

Med klar eddik 

Sprøyt en blanding av klar dikk og litt vann på ristene og la det virke i en times tid. Deretter tar du en skrubb og fjerner matrestene. 

Med natron 

Natron kan brukes i mange forskjellige situasjoner, og det gjør underverker som rengjøringsmiddel. Men visste du at du også kan bruke det på grillen? Bare dryss det over ristene og la det utføre sin magi i ca. 10 minutter. Deretter sprøyter du over litt vann og bruker en svamp for å tørke det rent. 

Hvordan rengjør man resten av grillen?

For å rengjøre utsiden på grillen kan man bruke varmt vann og litt såpe. Likevel er det slik at hvis grillen er laget av rustfritt stål, må du bruke et vaskemiddel som er beregnet på det og helst en mikrofiberklut når du vasker grillen. 

Rengjøring av grill innvendig er først mulig når grillen er helt avkjølt. Avhengig av om du har en gassgrill eller kullgrill. Tøm dryppebrettet og vask det med varmt vann og mild såpe.    

Hvordan rengjør man grillredskaper?

De fleste grillredskaper kan vaskes i oppvaskmaskinen, noe som også er en flott måte å sterilisere redskaper som har vært i kontakt med rått kjøtt. Undersøk om grillredskapene dine kan vaskes i oppvaskmaskinen før du setter dem inn. Hvis de ikke kan det, anbefales det vanligvis å vaske dem med varmt vann og litt såpe, slik som redskaper med håndtak i tre.